Keskustelin oppilaiden kanssa asioista, jotka luokassamme ovat olleet menneenä lukuvuotena hyvin ja missä taas on kohentamisen varaa. Muutama oppilas toi esiin lisääntyneen kiroilun määrän -ei vain meillä, vaan koko koulussa.

Kävimme asiasta mielenkiintoista keskustelua. Monien mielestä "vittu" on nykyään kuin adjektiivi, joka tehostaa puhetta, mutta on muuten sanana melko neutraali. Muiden kirosanojen käyttö aiheuttaa kuulemma jo syvempiä mietteitä ja niiden sanominen on harkitumpaa.

Homo ja Bitch -sanoilla taas halutaan ilmaista esimerkiksi joko pettymystä toisen toimintaa tai luonnetta kohtaan,"Vitun homo, miks sä et tullu sinne minne sovittii?" tai "Siis se on ihan bitch!". Toisaalta näillä käsitteillä voidaan myös iloisesti tervehtiä:"Moi, mitäs homo" tai "Huora! Miten menee".

Mietimme lopuksi, mitä keinoja meillä voisi olla saadaksemme kiroilun, jos ei kokonaan loppumaan, niin ainakin vähenemään. Ehdotin, että leikitäänpä synonyymeillä. Jos tekisi mieli tokaista "voi vittu" niin kääntäisikin sen "margariinipilluksi". Hiljaista tuli luokassa.